7. heinäkuuta 2015

Pottaharjoitukset

Taisin tuossa keväällä jossakin postauksessa mainita, että olen asettanut tavoitteen Lumille kesän ajaksi. Olisi hienoa saada neiti nyt päiväkuivaksi niin, että enään korkeintaan yöllä tarvittaisiin vaippaa.  Kesäaika on mielestäni paras aika harjoitella siksi, jos pissa sattuu tulemaan housuun ei päällä ole useampaa kerrosta vaatetta. Toisinsanoen äidillä on vähemmän pyykättävää. Matot saa helposti pestyä myös kesällä, jos sattuvat saada vahingosta osakseen. 

Tiesin jo projektin alussa, että Lumi tietää koska pissahätä tulee. Kaikki edellytykset siis potalla käymiselle oli. Päiväkodissahan Lumi on käynyt jo yksi vuotiaasta saakka potalla, joskus sinne jopa jotain tehneenäkin. Jostain syystä potalle kuitenkaan _koskaan_ ei kotona olla suostuttu. Ajattelin sen korjaantuvan sillä, että annetaan ensimmäisen pissan tulla huoletta housuun, jolloin siitä jää epämiellyttävä kokemus. No oikeassa olin, epämiellyttävä kokemus siitä tuli. Nyt Lumi onkin alkanut pidättämään pissaa aina siihen saakka, että menee päiväunille, jolloin saa vaipan jalkaan. Sama homma päiväunien jälkeen sinne saakka, että saa nukkumaan mennessä tai uloslähtiessä vaipan jalkaan. Äh turhauttavaa! 

Mitä sitten muuten ollaan keinoina käytetty?
 • Luettu Helmerinallen pottakirjaa
 • Kuunneltu Titi nallen pottalaulua
 • Olen luvannut lukea kirjaa, jos istuu potalle
 • Olen luvannut, että saa katsoa videota puhelimesta, jos istuu potalle
 • Ollaan otettu potta mukaan olohuoneeseen, jossa sitä saa tutkia ja ihmetellä kaikessa rauhassa myös itsekseen.
 • Ollaan leikitty, että nuket ja titi nallet käyvät potalla 
 • Ollaan valittu kaupasta mieleinen potta 
 • Ollaan kokeiltu tarra palkintoa
 • Ollaan ostettu kivoja pikkuhousuja
 • Ollaan katsottu esimerkkiä mm. serkuilta
Mutta ei. Lumi hylkää mielummin tarrat, videot, kirjat, leikit, siis kaiken ennemmin kun istuu potalle. Edes vaatteet päällä. Seuraava ajatus onkin käyttää ihanaa käänteispsykologiaa. Nostetaan potta vessassa ylös niin, että sitä ei saa edes leikkeihin. Ehkä kielletty asia rupee houkuttelemaan enemmän?

En halua tehdä kuitenkaan potasta inhottavaa kapistusta, johon pakotetaan. Ehkäpä täytyy itse hetkellisesti luovuttaa ja antaa Lumille vielä lisää aikaa valmistautua olemaan vaipatta.  Täytynee taas todeta, että lasten kanssa kaikki ei mene aina niinkun itse suunnittelee. Otan kuitenkin enemmän kun mielelläni vastaan keinoja, jolla pottailu saataisiin tuntumaan kivalta. Joten ei muutakun vinkkejä tulemaan, jos jollakulla vielä niitä löytyy kaiken kokeilun jälkeen! :)

- Crista -

4 kommenttia:

 1. Kokeile sitä pöntön supistajaa? Joskus lapset ei halua potalle vaan alkaa käydä suoraan pöntöllä.. Voin tuoda sen mukanani kun tullaan jos muistutat! :D Tai toinen vaihtoehto on että jätä vaippa päikkäreiltä ja yöunilta ja vie potta sängyn viereen.. Mut muista laittaa sellanen iso suoja patjan ja lakanan väliin ettei tarvi pestä patjaa vahingon sattuessa.. ja kun on kesä niin peitoks pelkkä pussilakana mikä on myös helppo pestä jos kastuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pussilakana onkin jo käytössä, mutta veikkaan että sängyn vieressä toi ei toimis Lumilla, toki onhan sekin kokeilemisen arvosta. Tosta supistajasta sainkin tänään jo vinkkiä facebookin kautta, joten taidan käydä sellasen ostamassa kunhan seuraavan kerran lähdetään kaupunkiin. Ne ei kuitenkaan taida olla kovin kalliitakaan? Ja vaikka se ei toimiskaan nyt, niin voi toimia myöhemmin. :)

   Poista
 2. Meillä taisteltiin pottailun kanssa koko syystalvi aina kevääseen asti. Uskon, että tyttö oppi päiväkuivaksi kuitenkin vasta sitten kun oli itse siihen valmis. Meillä kotona ei ollut tasainen elämäntilanne tuolloin sairasteluni vuoksi, joten uskon senkin vaikuttavan asiaan. En kuitenkaan tarkoita tälläsitä etteikö vanhempien pitäisi yrittää kannustaa potalle, mutta itsellä tämä kannustaminen meni välillä epätoivon puolelle ja kiukutti. Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vasta kommentin huomaan, kun on tullut oltua niin ahkera blogin kirjoittaja viimeaikoina ;) Tuntuu, että tässä projektissa menee tosiaan yksi pieni ikuisuus! Vieläkin harjoitukset siis jatkuu... Kiitokset tsempeistä! Niitä tosiaan tarvitaan.. :)

   Poista

Kiitos, kun piristit päivääni kommentoimalla! :)